Een goed ingevuld schadeformulier is van groot belang. Een schadeformulier heeft namelijk een grote bewijskracht en is vaak één van de weinige bewijsmiddelen om de schade verhaald te krijgen. Een aanrijding is natuurlijk altijd een vervelende gebeurtenis. Dit is met name zo wanneer er sprake is van letsel. Na een auto-ongeluk is het adrenaline-niveau bij de betrokkenen vaak hoog. In ‘the heat of the moment’ is het echter belangrijk om goed op te letten bij het invullen van het schadeformulier. U vraagt zich natuurlijk af waar u precies op moet letten. Wij geven u daarom 10 handige tips.
Tip 1: Zorg ervoor dat u altijd een schade-aanrijdingsformulier in de auto heeft liggen
De eerste tip is de meest voor de hand liggende. Zorg er altijd voor dat u een schade-aanrijdingsformulier in de auto heeft liggen. Om onduidelijkheden te voorkomen adviseren wij u om in blokletters en met een balpen te schrijven. U kunt hier het Europees Schadeformulier downloaden.
Tip 2: Controleer niet alleen uw eigen zijde, maar ook die van de tegenpartij
Zorg ervoor dat ook de zijde van het schadeformulier van de tegenpartij volledig ingevuld en leesbaar is. Dit voorkomt eventuele discussies daarover.
Tip 3: Haal de politie erbij (indien nodig)
Als het vermoeden rijst dat de tegenpartij onder invloed van alcohol of drugs is, schroom dan niet om de politie in te schakelen. Zonder een alcohol- of drugstest, zal het lastig zijn om in een later stadium te bewijzen dat de tegenpartij onder invloed was ten tijde van de aanrijding. Het kan ook voorkomen dat de tegenpartij weigert om het schadeformulier in te vullen of dat u ruzie krijgt over de toedracht van het ongeluk. In dit soort gevallen is het verstandig om de politie in te schakelen.
Tip 4: Onderteken niet zomaar
Het is van belang om te weten dat u tekent voor de toedracht (punt 12) en de situatieschets (punt 13). Het is dus van groot belang dat de informatie in deze velden klopt en dat daarover overeenstemming is. Zorg ervoor dat de feitelijke situatie correct wordt weergegeven in de situatieschets. Let ook goed op de kruisjes die worden aangevinkt.
Tip 5: De eigen opmerkingen
Onder ‘eigen opmerkingen’ (punt 14) kunnen beide partijen eventuele op- en aanmerkingen noteren. U tekent niet voor de opmerkingen die de tegenpartij maakt onder punt 14. Het maakt dus niet uit of u het eens bent met hetgeen de tegenpartij onder punt 14 noteert.
Tip 6: Noteer de namen van eventuele getuigen op het schadeformulier
Noteer de gegevens van de getuigen (naam, adres en telefoonnummer). Zij kunnen u helpen de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Vaak vergeten mensen dit en het is achteraf moeilijk om getuigen te benaderen zonder de contactgegevens.
Tip 7: Vink aan dat er sprake is van letsel
Als er sprake is van letsel, ook al is het licht letsel, dan is het van belang om dat te rapporteren op het schadeformulier (punt 3). Denk hierbij bijvoorbeeld aan whiplash-klachten, kneuzingen of botbreuken.
Tip 8: Maak foto’s van de situatie
Maak foto’s van de situatie ter plekke. Foto’s van de autoschade, het kenteken en de verkeerssituatie kunnen ook helpen om uw gelijk te krijgen.
Tip 9: Als u de verzekeringnemer bent, vergeet u dan niet om ook de achterkant van het schadeformulier in te vullen.
De laatste vraag is namelijk heel belangrijk. Wie is er volgens u aansprakelijk? Als u deze vraag zo duidelijk mogelijk beantwoordt, voorkomt u onnodige discussies en misverstanden.
Tip 10: Als er sprake is van letsel (ook bij whiplash), schroom dan niet om een gespecialiseerd letselschade advocaat raad te plegen.
De schadevergoedingen kunnen in voorkomende gevallen oplopen tot vele duizenden euro’s. Uw letselschade advocaat kan u hierover uitgebreid informeren.
Heeft u nog aanvullende vragen? Neem eenvoudig contact met ons op via de website. Meer informatie over letselschade of het inschakelen van een letselschade advocaat? Klik dan snel door.