Letselschade door hondenbeet: wat zijn mijn rechten als slachtoffer?

  • Umit Arslan
  • 2 min / Letselschade

Stel je voor: je maakt een ontspannen wandeling in het park, genietend van het mooie weer en de frisse lucht. Plotseling komt er een hond op je afrennen en bijt je in je been. Je schreeuwt het uit van de pijn en voelt het bloed langs je been stromen. Een hondenbeet kan niet alleen fysieke schade veroorzaken, maar ook emotionele en financiële gevolgen hebben. Als je slachtoffer bent van een hondenbeet, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn en hoe je de schade kunt verhalen. In dit artikel bespreken we wat je moet weten over letselschade door een hondenbeet. Als je slachtoffer bent van een hondenbeet, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn en wie er aansprakelijk is voor de schade.  

Hondenbeet letselschade

 

 

Aansprakelijkheid bij een hondenbeet

 

 

In Nederland is de eigenaar van de hond in principe aansprakelijk voor de schade die de hond veroorzaakt. Dit is vastgelegd in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. De eigenaar van de hond is dus verantwoordelijk voor het gedrag van zijn of haar hond en moet ervoor zorgen dat de hond geen schade veroorzaakt.

 

Er zijn wel uitzonderingen op de aansprakelijkheid van de eigenaar. Als het slachtoffer bijvoorbeeld de hond heeft uitgelokt of zelf schuld heeft aan de hondenbeet, kan de aansprakelijkheid verminderd worden of zelfs vervallen.

Rechten van het slachtoffer

 

Als slachtoffer van een hondenbeet heb je verschillende rechten. Zo heb je recht op medische behandelingen en vergoeding van de gemaakte kosten. Daarnaast heb je recht op een schadevergoeding voor de geleden schade.

 

Bij het verhalen van letselschade is het belangrijk om rekening te houden met verschillende schadeposten. Hierbij kun je denken aan de kosten voor medische behandelingen en eventuele inkomstenderving als je niet kunt werken. Daarnaast kun je ook een vergoeding krijgen voor smartengeld, oftewel de geleden immateriële schade.

Verzekeringen

 

Veel eigenaren van honden hebben een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. In dat geval zal de verzekeraar de schade vergoeden die de hond heeft veroorzaakt. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle verzekeraars hondenbeten dekken. Sommige verzekeraars hebben een uitsluitingsclausule in hun polisvoorwaarden opgenomen voor bepaalde rassen of voor honden die een bijtincident hebben gehad. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten.

Conclusie

 

Als slachtoffer van een hondenbeet heb je verschillende rechten. De eigenaar van de hond is in principe aansprakelijk voor de schade die de hond heeft veroorzaakt. Bij het verhalen van letselschade is het belangrijk om rekening te houden met verschillende schadeposten en eventueel een vergoeding voor smartengeld te eisen. Het is ook belangrijk om te weten of de eigenaar van de hond een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten.

 

Bent u slachtoffer geworden van een hondenbeet en bent u op zoek naar een gespecialiseerde letselschade advocaat of een letselschade specialist? Dan bent u bij Arslan & Ersoy Advocaten aan het juiste adres.

 

Neem contact op met een van onze advocaten of letselschade specialisten om de mogelijkheden te bespreken

Google Rating
4.8
Based on 317 reviews
js_loader